Biografie

Zij stapt in haar droomwereld waar ze loskomt van de aarde

Silene van Waveren, ruim 25 jaar werkzaam als beeldend kunstenaar.

Creativiteit speelde ook in haar loopbaan bij Eska Tijdschriften, Kluwer en later VNU Tijdschriften een belangrijke rol. Gedurende 20 jaar was ze hier werkzaam als redacteur bij het tijdschrift Marion, bij de encyclopedie ‘Het Komplete Handwerken’ en ‘Handwerken zonder grenzen’. Haar modeopleiding in Amsterdam was hiervoor een uitstekende basis. Ook volgde ze gedurende een aantal jaren de avondopleiding aan de School voor Beeldende Kunsten in Utrecht.

Driedimensionaal werken is voor haar hét medium waarmee zij als kunstenaar haar verhaal, haar wereld kan verbeelden. Ze staat open voor nieuwe methoden en onbekende werkwijzen. Gebruik makend van zulke kansen om te verbeteren én te groeien in haar werk.
Haar enthousiasme en verslaving aan keramiek en andere materialen maken dat zij lange dagen in haar atelier verblijft. Elk object is uniek, omdat Silene niet met mallen werkt.

Silene is een ‘dromer’ en wordt geïnspireerd door haar omgeving. Zoals zij zelf zegt: ‘Als ik vorm, dan stap ik in mijn droomwereld, waar ik loskom van de aarde’.

Inspiratiebronnen
Ze haalt haar inspiratie uit de omgeving, natuur, eeuwenoude tradities, religie en rituelen. Daarbij is zij leergierig, leest veel vakliteratuur en bezoekt regelmatig diverse musea.

Speerpunten
Catwalkladies (slanke vrouwen), die ontstaan zijn uit haar modeverleden, voor elke vrouw ontwerpt zij een ander outfit. De “Bettie objecten”: Het typetje staat centraal en Silene vertelt haar stripverhaal in keramiek. Omdat ze erg van dieren houdt zijn deze goed vertegenwoordigd in haar oeuvre, o.a. vogels, honden én katten. Zowel de Betties als de dieren hebben een humoristische inslag. De hoogtes van het werk variëren van zo’n 25 cm tot wel 1.80 m.

Techniek
Silene werkt met klei en met diverse glazuurtechnieken, onder andere eigen samengestelde sinter-engoben, oxides, keramische pigmenten en body stains. Ook vormt ze objecten met aluminiumcement met marmer én ontdekt steeds weer nieuwe methoden.
Fascinerend zijn haar combinatietechnieken met o.a. glas, metaal, stof, steen en touw in combinatie met keramiek of aluminiumcement.

Opdrachten
Silene werkt nationaal én internationaal in opdracht voor bedrijven en particulieren: Zo heeft ze o.a. herinneringsbeelden, urnen en relatiegeschenken ontworpen en uitgevoerd. Door goed te luisteren wat de klant wil is ze in staat geslaagde objecten te maken.
Tevens kunt u haar benaderen voor het volgen van een workshop, op locatie of bij haar thuis.

Media

  • Ontwerp en uitvoering Toneel festival Den Dolder 2019
  • Mathilde Willink In memoriam 80 jaar, Terneuzen 7 juli 2018
  • Ontwerp en uitvoering Vincent Bijlo wisseltrofee maart 2018
  • Ontwerp en uitvoering gedachtenistafel en beeld, MC kerk Den Dolder februari 2018
  • Radio Slotstand interview 9 augustus 2017
  • tijdschrift Feli Kat nummer 8 2015
  • maandblad Kattenmanieren augustus/september 2012
  • tijdschrift Majesteit april/mei 2010
  • tijdschrift Groene Hart Leven juni 2010
  • programma EO ‘Tijd van je leven’